techniek: opbouwen met rollen
algemeen
Een goede rol maak je door eerst van een brok klei en een staaf te maken. Dit doe je door over de hele lengte van de staaf te knijpen (van boven naar onder). Daarna rol je de sliert uit. Om te voorkomen dat de rol ovaal wordt, rol je over een langer oppervlak (minimaal 2 omwentelingen). Door je handen tijdens het rollen over de volledige lengte van de sliert te bewegen, wordt de rol overal even dik.

recht omhoog bouwen
Voor de start van de bijvoorbeeld een cilinder leg je een rol in een cirkel. De uiteinden bevestig je aan elkaar door ze schuin af te snijden en ze aan elkaar te kneden. Na dit een aantal keer herhaald te hebben, bevestig je de rollen aan elkaar. Hiervoor kies je een methode: aan een kant wrijf je de klei naar beneden, aan de andere kant naar boven.
Het is belangrijk deze methode steeds te blijven volgen, o.a. omdat de cilinder dan overal even dik wordt. Ook is het belangrijk dat er geen lucht tussen de rollen blijft zitten. In de oven zou deze lucht uitzetten waardoor het werkstuk zou barsten. Let er ook op dat de rollen en de wanden ongeveer even dik zijn, dit voorkomt barsten tijdens het drogen.
Bij recht opbouwen is het belangrijk dat de rollen recht boven elkaar gestappeld worden.

bol bouwen
Voor het opbouwen van een bol plaats je elke rol steeds iets verder naar buiten of naar binnen. Een bol kan je op twee manieren beginnen: met een opgerolde rol of met een duimpotje. Door de bol tijdens het werken op een handdoek gespannen over een rond wasteiltje te laten rusten, voorkom je dat de bol afplat tijdens het vormen.